Bever

De gemeente Bever
(Frans: Biévène) is een gemeente in het Pajottenland, provincie Vlaams-Brabant in België.

Bever is gelegen in de zuid-westhoek van Vlaams-Brabant en grenst aan 6 andere deelgemeenten, verdeeld over drie provincies: Geraardsbergen (Viane) in Oost-Vlaanderen, Lessines (Bassilly, Bois-de-Lessines, Twee-Akren) in Henegouwen en Galmaarden (Tollembeek) en Herne (St-Pieters-Kapelle) in Vlaams-Brabant.

Met een oppervlakte van 1978 ha is de gemeente Bever demeest uitgestrekte gemeente van de streek.
De officiële taal is er het Nederlands. Daarnaast kent het ook taalfaciliteiten voor haar historische Franstalige minderheid.
De gemeente telt ruim 2000 inwoners.

Geschiedenis – gemeente Bever

Naam gemeente – 946

Volgens de etymologen heeft de naam van de gemeente Bever waarschijnlijk een Keltische oorsprong (beven = grens; beber = knaagdier bever).
De naam van de gemeente komt voor het eerst voor in 946, in een akte van de abdij van Gembloers (FR Gembloux)

11e eeuw

De graven van de Henegouw, ten zuiden van de Hene, veroverden in de elfde eeuw een deel van de gouw Brabant. Daardoor lag Bever tot het einde van de achttiende eeuw in het graafschap Henegouwen.

Feodaal tijdperk

Gedurende het feodaal tijdperk werd het gebied in twee grote heerlijkheden verdeeld:
het domein van Rubempre-Renesse dat in 1621 door de familie de Massiet werd aangekocht en het domein van Hallut (Burght) dat later werd overgenomen door de familie de CROY wiens wapenschild nu nog het gemeentewapen is.

1594 -1595

In 1594 en 1595 werden twee vrouwen (de echtgenotes van Liénard Del Val en Sébastien Catier) door de inquisitoriale rechtbank veroordeeld wegens toverij en verbrand na te zijn gewurgd. Heksen worden nog steeds gevierd in Bever, wellicht als gevolg hiervan.

1963-1995

In 1963 werd Bever met een belangrijk deel van Akrenbos overgeheveld van de provincie Henegouwen naar de provincie Brabant; de gehuchten Warissaet en Groenstraat werden overgeheveld naar Opzullik. In 1995 maakte Bever deel uit van de nieuwe provincie Vlaams-Brabant.

Meer info over de geschiedenis van Bever

Fietsen door het landelijke Bever

Fietsen door het landelijke Bever


Oude postkaart van de voormalige brasserie, waar ons gasthof deel van uitmaakte.

Oude postkaart van de voormalige brasserie, waar ons gasthof deel van uitmaakte.


Oude postkaart van Bever

Oude postkaart van Bever

WimBever